Oldal kiválasztása

Élelem, ruházat, fedél a fejünk fölött: nem kell a személyzetkezelés szakértőjének lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, az emberi alapszükségletek nem sokat változtak az idők folyamán. Ezért az anyagi ösztönzőkre mindig lehet számítani – vagy talán nem?

 

Hát itt a nagy meglepetés! Mert valójában a csak pénz általi motiváció addig működik, amíg az alapszükségletek kielégülést nem nyertek. Egy jóllakott ember kevesebbre fogja becsülni az orra előtt sétáltatott hamburger árát, és száz euró kevesebbet fog jelenteni annak számára, akinek még százezer eurója van a bankban, mint akinek nincs egy sem.

 

Mi a magyarázat? Az, hogy mindkét esetben az illető már birtokolja azt, amire feltétlenül szüksége van. Ebből eredően a személyzetkezelés területén súlyos gond adódik, hiszen manapság nem a létfenntartásukért küzdő, szó szerint kiéhezett, hanem a jólét bizonyos relatív fokán álló embereket kell tudunk motiválni. De hát akkor hogyan „mozgassuk meg” a csapatunkat?

 

Milyen emberi igényre építhet a modern személyzetkezelés?

 

Erre a kérdésre ad választ a toplistánkon utolsó előtti személyzetkezelés tipp, ami így hangzik: Léptess mindenkit elő főnökké!

 

Arról van szó ugyanis, hogy az anyagi biztonság és a másoktól kapott elismerés mellett az ember számára ugyanennyire fontos igény az önrendelkezés, a kompetencia érzése és az autonóm, vagyis a mások befolyásától mentes cselekvési kör megléte.

 

Másképpen fogalmazva: minden szellemi lény szereti, ha úr lehet a maga kisebb vagy nagyobb birodalmában, hatáskörében. Ha lehetőséget keresel az alkalmazottaid által jelentett erőforrás jobb kihasználásához, akkor eljárhatsz úgy is, hogy vélt vagy valós önállóságuk érzését, területük feletti kontrolljuk megélt tapasztalatát, egyszóval fontosságtudatukat növeled.

 

Így mindenki „főnöknek” érezheti magát azon a területen, amihez a legjobban ért, és amelyért felel. Hiszen az emberekben legalább ugyanolyan mély igény van arra, hogy valamiben megbecsült profinak és illetékesnek, úgymond vezetőnek számítsanak, mint az egyszerű létfenntartásra, ha a létfenntartás már biztosítva van, illetve a mások elismerésére, amit az előző blogcikkben említettünk.

 

Miután kipróbáltad ezt stratégiát, ne hagyd ki a pénz nélküli személyzetkezelés tippek következő részét sem, mert még érdekesebb módszerek következnek!